Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Fakültemiz Öğrencilerinden İHA ve AA’ya Teknik Gezi

Fakültemiz Gazetecilik Bölümü öğrencileri İhlas Haber Ajansı (İHA) Ankara Bölge Müdürlüğü’nü ve Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürlüğü’nü ziyaret etti.

AA1

Fakültemiz Gazetecilik Bölümü 4. sınıf öğrencileri Doç. Dr. Erkam Temir tarafından verilen Haber Ajansları dersi kapsamında İhlas Haber Ajansı (İHA) ve Ankara Anadolu Ajansı’na teknik gezi düzenledi. Kafile başkanlığını Dr. Öğr. Üyesi Ali Çakır’ın yürüttüğü gezide öğrenciler haber ajanslarını ve ajans haberciliğini yerinde inceleme fırsatı buldu.

Dr. Öğr. Üyesi Ali Çakır başkanlığında ilk olarak İhlas Haber Ajansı’nı ziyaret eden öğrenciler, kurumun çalışma sistemi hakkında bilgilendirildi. Öğrencilere tecrübelerinden bahseden İhlas Haber Ajansı (İHA) Ankara Haber Müdürü Beyazıt Cebeci, günümüzün teknoloji çağı olduğunu ve öğrencilerin habercilik alanında sosyal medyayı aktif kullanmaları gerektiğini vurguladı. Cebeci sözlerine şöyle devam etti: “İnternet sitesini tek başınıza götürebilecek hale gelin. Montaj, sayfa düzenini bilip buna doğru yönelin. Instagram, Facebook ve YouTube’u habercilik alanında nasıl kullanmanız gerektiğini bilin. Youtube haberciliğine doğru gidiyor bazı şeyler. Yeni dönem haberciliğine bakın. Ajanslar her zaman ayakta olacak çünkü nerede olursa olsun birileri haber isteyecek ve sistem değişse dahi ajansların yeri değişmeyecek. Çünkü haber kaynağı biziz…”

AA2

Daha sonra öğrencileri İhlas Haber Ajansı foto muhabiri Muhammet Gümüşer, kameraman Hakan Karaduman, montaj ekibinden Hasan Özkan ve dron haberciliği alanında muhabir Ömer Karataş, öğrencileri merak ettikleri konular hakkında bilgilendirdi.

İhlas Haber Ajansı’nın ardından öğrenciler gezi kapsamında Anıtkabir ziyaretinde bulundu. Dört bölümden oluşan Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde öğrenciler, Atatürk’ün kullandığı eşyaları, Çanakkale Savaşları, Sakarya Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz’un anlatıldığı panorama ile yağlı boya tablolarını ve Mustafa Kemal Atatürk’ün kütüphanesinde yer alan 3 bin 123 adet kitabın sergilendiği Atatürk Özel Kitaplığı’nı inceledi.

AA3

Müteakiben Anadolu Haber Ajansı’nı ziyaret eden öğrenciler, stüdyoda haber ve yönetim ekibi tarafından ağırlandı. Ziyaret kapsamında öğrencilere Anadolu Ajansı’nda çalışma sistemine dair sunum hazırlayan AA Stratejik İletişim ve Dış İlişkiler Müdür Yardımcısı Çiğdem Candar, öğrencilere ajansın tarihi ve yenilenen projeleri hakkında bilgiler verdi. Candar, “Global muhabir alanında 41 merkez ofisi, 100 ülkede temsilcilikler, 76 ülkeden abonelikler ve 142 uyruktan çalışanımız mevcuttur. Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa, Orta Afrika, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Hint Yarımadası ve Asya pasifik olmak üzere temsilciliklerimiz ve bununla birlikte yayın merkezlerimiz mevcuttur” şeklinde konuştu.

AA4

13 dilde yayın yaptıklarını ifade eden Candar, başta Türkçe, İngilizce, Arapça olmak üzere İspanyolca, Endonezca, Rusça, Arnavutça, Fransızca, Kürtçe, Sorenice gibi dillerin yer aldığını ve günlük 2 bin 341 haber, 2 bin 802 fotoğraf, 303 video üretimi sağladıklarını söyledi.

“Yeniliklerle Dolu Sistem”

Üç yeni haber hattı oluşturduklarını da sözlerine ekleyen Candar, şu ifadeleri kullandı:

“Yeşil, Ayrımcılık ve Teyit Hatları olarak üç yeni servis eklenmiştir. Yeşil Hat, iklim değişikliği gibi durumlar söz konusu ve bu konuda uluslararası yaşanan gelişmeleri takip ederek kamuoyuna duyurmak adına yapılan bir sistem. Bunun haricinde Ayrımcılık Hattı, dünya genelinde son yıllarda artış gösteren ırk temelli ayrımcılık, kadın-erkek eşitsizliği, gibi konularından meydana gelen gelişmeleri kayıt altına alan haberleri ayrıştırıyor. Son olarak Teyit Hattı, dijital ve konvansiyonel medyadaki manipülasyon ve dezenformasyonlardan kaynaklanan stratejik mücadele kapsamındaki haberleri kamuoyuna sağlıklı bilgi edinilmesini sağlıyoruz…”

AA5

Sunum, gelen soruların yanıtlanması ve öğrencilere hazırlanan hediye paketlerinin verilmesiyle sonlandı. Gezi sonrası Dr. Öğr. Üyesi Ali Çakır “Öğrencilerimize bu imkânı sağlayan başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ve Sayın Dekanımız Prof. Dr. Muharrem Çetin olmak üzere gezinin düzenlenmesinde emeği geçen herkese, bilhassa İHA ve AA ekibine can-ı gönülden teşekkür ederim” dedi.