Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Kastamonu’dan Gezici Festival Geçti

27. Gezici Film Festivali, Medya ve İletişim Topluluğu’nun ev sahipliğinde 8. kez Kastamonu Üniversitesi’ne geldi.

g1

Ankara Sinema Derneği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen 27. Gezici Festival, Ankara ve Sinop programının ardından 12-14 Aralık tarihleri arasında Kastamonu Üniversitesi Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda sinemaseverlerle buluştu. Akademik danışmanlığını Fakültemiz Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ersoy Soydan’ın yaptığı Medya ve İletişim Topluluğu’nun ev sahipliğinde düzenlenen film festivali, halka açık ve ücretsiz bir şekilde gerçekleşti.

g2

Festivalin açılış konuşmasını yapan Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Muharrem Çetin, Gezici Festival’i 8. kez ağırladıklarını belirterek “Medya ve İletişim Topluluğu, bu organizasyonda profesyonel hale geldi. Rektörlüğümüz de bizim bu etkinliklerimize büyük destek veriyor. Sanata değer vermemiz gerekiyor. Herkese iyi seyirler diliyorum.” dedi.

g3

Üç gün süren festivalin ilk gününde Altın Portakal Ulusal Film Yarışması, Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü’nü ve En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü alan Merve Dizdar’ın başrolünü aldığı ‘’Kar ve Ayı’’ gösterime girdi. Günün devamında Baba Zula Grubu’nun canlı müziği eşliğinde ‘’Eli Kulağında’’ filmi seyirciyle buluştu. Film gösterimi sona erdikten sonra Baba Zula Grubu verdiği konser ile izleyicilere eğlenceli anlar yaşattı.

g4

13 Aralık Salı, yani festivalin 2’inci gününde ise saat 10.30’da Amerikan Ulusal Eleştirmenler Birliği Yılın En İyi On Filmi Ödüllü ‘’Paravan’’ için perdeler açıldı. Saat 12.30’da Altın Portakal En İyi Film ve En İyi Senaryo Ödüllü ‘’Karanlık Gece’’ gösterime girdi. Daha sonra filmin yönetmeni Özcan Alper seyirci ile buluştu ve film hakkında sorulan sorulara yanıt verdi. Söyleşinin ardından yönetmen Özcan Alper’e çiçek takdim edildi ve toplu fotoğraf çekildi. Saat 15.15’de Altın Portakal Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödüllü, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödüllü ‘’Ayna Ayna’’, film ekibinin katılımıyla seyirciyle buluştu. Seyircilerle yapılan söyleşinin ardından film ekibine çiçek takdim edildi.

g5

Saat 18.00’de ise En İyi Kurgu Avrupa Film Ödülleri, En İyi Film Pula, En İyi Yönetmen, Cahide Sonku Ödülü, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Müzik, En İyi Kurgu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Siyad En İyi Film Ödülü, Film-Yön En İyi Yönetmen Altın Portakal Film Festivali Ödülleri, En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, En İyi Kurgu Ödülü Ankara Uluslararası Film Festivali Ödülleri alan ‘’Kurak Günler’’ filmi gösterime girdi. Gösterimin ardından film ekibi seyirciyle buluştu. Medya ve İletişim Topluluğu tarafından film ekibine çiçek takdim edildikten sonra toplu fotoğraf çekimi yapıldı.

g6

Festivalin son günü 14 Aralık Çarşamba günü, saat 10.30’da En İyi Oyuncu Tribeca, En İyi Kadın Oyuncu Gdynia Ödüllerini alan Polonya, İsveç ve Fransa ortak yapımı ‘’Women On The Roof/Çatıdaki Kadın’’ sinemaseverlerle buluştu. Saat 12.30’da Adana Altın Koza İzleyici Ödüllü ‘’Suna’’ filmi, yönetmeni Çiğdem Sezgin eşliğinde seyircilerle bir araya geldi. Saat 15.15’te Jüri Özel Ödülü, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Umut Veren Genç Kadın Oyuncu alanlarında Altın Koza Ödüllerine layık görülen ‘’Kabahat’’ filmi, film ekibinin katılımıyla gösterime girdi. Saat 18.00’de ise festivalin son filmi olan En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Sanat Yönetmeni, En İyi Ses, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar Ödülleri, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Kansas Film Eleştirmenleri Ödülü, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ulusal Film Eleştirmenleri Ödülleri, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu New York Film Eleştirmenleri Ödüllerini ve En İyi Uyarlama Senaryo Amerika Yazarlar Sendikası Ödülünü alan ’’Başkan’ın Bütün Adamları’’ filmi sinemaseverlerle buluştu.

g7

Prof. Dr. Çetin: “Öğrencilerimizin film ekibine sordukları sorularla alanlarına ne kadar vakıf olduklarını görmek beni mutlu etti.”

Festivali üç gün boyunca yakından takip eden İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Çetin, bu sene 27’ncisi düzenlenen Gezici Film Festivali’nin Medya ve İletişim Topluluğu’nun organizasyonluğuyla Kastamonu Üniversitesi’nde 8’inci kez düzenlendiğini söyledi. Prof. Dr. Çetin, Festivalde film gösterimlerden sonra yönetmen ve oyuncularla yapılan söyleşilerin İletişim Fakültesi’ndeki özellikle sinemaya ilgi duyan öğrenciler için yol gösterici nitelikte olduğunu belirtti.

g8

Festivalin öğrenciler için eğitici bir faktör olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çetin, şu açıklamalarda bulundu: ‘’Onlar film sürecini anlatıyor, ne tür merhalelerden geçtiklerini, ne tür zorluklarla karşılaştıklarını anlatıyorlar. Bu da sektörde faaliyet göstermek isteyen öğrencilerimiz için bir yol gösterici oluyor. Tabii film çok farklı bir mecra… Birçok disiplin ve konu içeriyor. Felsefesini bilmeniz gerekiyor, algıyı bilmeniz gerekiyor, karşı taraf nasıl anlayacak, nasıl algılayacak bunu öngörmek gerekiyor. Oyuncuların vermek istedikleri mesajı sadece sözlü verip vermemesinden öte oyunuyla vermesi lazım. Her ne kadar sözde mesaj aktarsanız da iletişimde sözlü mesajın oranı yüzde otuzlarda olması gerekiyor. Filmlerde sözden ziyade görüntüyle istenilen mesajın verilmesi gerekiyor. Yani mimiklerin, jestlerin, her bir hareketin, her bir duruşun bir anlam ifade ettiğini iletişimciler bilirler. Oyuncular da ona göre rolü üstlenirler.’’

Festivalin açılışında ve sonraki günlerde salonun tıklım tıklım dolu olduğunu belirten Prof. Dr. Çetin, üç gün süren Festivalin bir şenlik havasında geçtiğini, bu sene de şehrin önde gelenleri ve şehirdeki sinemaseverlerin yoğun katılımının kendisini mutlu ettiğini vurguladı.

g9

Prof. Dr. Çetin, “Bizim öğrencilerimizin film ekibine sordukları sorularla alanlarına ne kadar vakıf olduklarını görmek beni mutlu etti. Daha sonrasında yönetmenlerden aldığım geri bildirimlerde öğrencilerin çok ilgili olduğunu, bu kadarını beklemediklerini söylediler.” dedi. Prof. Dr. Çetin, yönetmenlerin, oyuncuların Festival kapsamında Kastamonu’ya gelmelerinin şehir için çok önemli bir durum olduğunu belirterek konuşmasını bitirdi.

Festival, Doç. Dr. Ersoy Soydan’ın Girişimleriyle Kastamonu’ya Geldi

İletişim Fakültesi, Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü, kurucu bölüm başkanı, Medya ve İletişim Topluluğu’nun akademik danışmanı Doç. Dr. Ersoy Soydan, 2014 yılında Kastamonu’da daha önce hiçbir film festivali düzenlenmemiş olması üzerine, bu eksikliği gidermek için çeşitli girişimlerde bulunduğunu açıkladı. Festival ekibine bir mail atarak Kastamonu’ya davet ettiğini, Festival yönetmeni Dr. Ahmet Boyacıoğlu’nun bu daveti kabul ettiğini ve böylece Gezici Festival’in Kastamonu gösterimlerinin dokuz yıl önce başlamış olduğunu belirtti.

g10

Doç. Dr. Soydan konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ‘’Gezici Festival’i Medya ve İletişim Topluluğu olarak üniversitemizde ağırlıyoruz. Öncelikle değerli rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal’a ve sevgili dekanımız Prof. Dr. Muharrem Çetin’e destekleri ve bu festivalin gerçekleşmesine imkan tanıdıkları için çok teşekkür ederim. Zira başka hiçbir üniversitede yapılmayan bu boyutta bir festival üniversitemizde yıllardır gerçekleştiriliyor, çok sayıda ödüllü film ve bu filmlerin ekibi öğrencilerimizle buluşuyor. “

Kastamonu’nun doğal bir film platosu olduğunu söyleyen Doç. Dr. Soydan, Festival kapsamında şehre gelen yönetmen ve yapımcıların orta vadede burada film ve diziler çekeceklerini, kendileriyle yaptıkları konuşmalardan bunu öngördüklerini ifade ederek “Festivalin zaman içinde kentin tanıtımına büyük katkı sağlayacağına ve çekilen filmlerin de bir turizm hareketliliğine yol açacağına inanıyoruz.” dedi.

Doç. Dr. Soydan, tüm öğrencilerin Festivale ücretsiz katılabilmeleri için sponsorlar ile çalıştıklarının altını çizerek “Konuklarımızı sponsorlarımızın desteğiyle kentimizde misafir ediyoruz. Böylece festivalin coşkusu kente yayılıyor. Ekonomik olarak bazen zorlansak da her yıl festivali gerçekleştirmeyi başarıyoruz. Aynı zamanda Kastamonu halkından da çok sayıda kişi ödüllü filmleri izliyor hatta artık festivalin kent halkından ciddi sayıda müdavimi olduğunu da söyleyebilirim. Böylece kent halkının üniversitemizle kaynaşmasına da katkı sağladığımızı düşünüyoruz.’’ ifadelerini kullandı.
Soydan, bu yıl beş filmin ekibinin yanı sıra Baba Zula Grubunu da canlı müzikleriyle ağırladıklarını, bugüne kadar ki en görkemli ve en yoğun katılımlı festivali gerçekleştirdiklerini açıklayarak ’’Tek üzüntümüz Gezici Festival’in kurucularından ve aynı zamanda Altın Portakal Film Festivali’nin de yönetmeni olan Dr. Ahmet Boyacıoğlu’nun geçirdiği bir rahatsızlık nedeniyle bu yıl aramızda olmayışıydı.’’ dedi.