Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Üniversitemiz Psikoloji Topluluğu Tarafından Düzenlenen ''Kişisel Gelişim ve İletişim Konferansı''na Fakültemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zübeyde Süllü Konuşmacı Olarak Katıldı

Kastamonu Üniversitesi Psikoloji Topluluğu tarafından “Kişisel Gelişim ve İletişim” başlıklı bir konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Fakültemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zübeyde Süllü katıldı.

z1

Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Cemil Meriç Konferans Salonu’nda Psikoloji Topluluğu tarafından düzenlenen konferansta Fakültemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zübeyde Süllü, “Kişisel Gelişim ve İletişim” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Konferansa akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

z2

Doç. Dr. Süllü, konuşmasında iletişimin tanımı, iletişimin insan hayatındaki etkisi konularını verdiği örnekler ile anlattı. İletişimin unsurlarının üçe ayrıldığını söyleyen Doç. Dr. Süllü, bunların başkalarına ve kendimize saldırgan davranmak, başkalarına ve kendimize pasif davranmak ve son olarak başkalarına ve kendimize etkili ve girişken davranmak olduğunu dile getirdi.

Süllü, konferansın Cemil Meriç Konferans Salonu’nda olmasından hareketle Cemil Meriç’in “Kavga insanla kader arasında değil artık, insanla kelime arasında…” sözünü hatırlatarak iletişimde kelimelerin gücüne işaret etti.

z3

Konuşmasını katılımcılar ile etkileşimli bir şekilde sürdüren Doç. Dr. Süllü, “Neden iletişim kuruyoruz?”, “Günümüzde iletişim kurmak insanlar için neden zor?” sorularını dinleyenlere yöneltti. Gelen cevaplar üzerine dilin iletişimde etkili biçimde kullanılabilmesi için gerekli unsurlara dikkati çeken Doç. Dr. Süllü, iletişimin temel kurallarından ve iletişimde yapılan hatalardan da söz etti.

Doç. Dr. Süllü, “Hepimiz şiddetli iletişim kuruyoruz.” diyerek empati kurmanın öneminden, şiddetsiz iletişimin mümkün olabileceğinden ve ayna nöronlarından bahsetti.

z4

Konferansta, Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Meryem Salar söz alarak insanların dertlerini paylaştıkları kişiler tarafından yargılandığını belirterek iletişimde eksik noktanın insanları dinlemeden geçmiş deneyimlere göre akıl vermek olduğunu söyledi. Salar, “Daha cümle bitmeden ne diyeceğini tahmin edip bir de ona göre akıl veriyoruz. İnsanları en fazla terapiye iten şey dinlenme arzusu bence.” dedi. Daha sonra Doç. Dr. Zübeyde Süllü, etkin dinleme becerisi hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

“Kendinimizi iyileştirmeye bakalım biraz da. Nasıl her gün çiçeğe su vererek ilgilenmemiz gerekiyorsa kendimizle de öyle ilgilenmemiz gerekiyor. İçimize dönmemiz gerekiyor.”  ifadelerini kullanan Doç. Dr. Süllü, insanların bu noktayı önemsemediklerini ama diğerleriyle kaliteli iletişim kurmanın yolunun insanın kendiyle kurduğu iletişimden geçtiğinin altını çizdi.

z5

Doç. Dr. Süllü, Atomik Alışkanlıklar-James Clear, Alışkanlıkların Gücü-Charles Duhigg, Çatışma Ortamında Barış Dili-Marshall B. Rosenberg, yine Marshall B. Rosenberg’e ait Şiddetsiz İletişim kitaplarının içeriğini aktararak öğrencilere bu kitapları okumalarını tavsiye etti.

Etkinlik fotoğraf çekimi ile sona erdi.

z6